Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Oholená kočka aneb na pláž jedině s pneumatikou!

Před nedávnem povstaly britské ženy. V Londýně se totiž začaly objevovat reklamní plakáty s velice vyfotoshopovanou fotografií odhaleného ženského torza a nápisem Are you beach body ready? (Připravili jste si tělo na pláž?).

Podstatou problému je premisa, že ti, kteří nejsou „krásní“, na pláž nepatří. Podle protestujících však na pláž patří kdokoliv, kdo se chce smažit na slunci, plavat mezi kelímky od limonády a vracet se domů s taškou plnou písku. Je jedno, jestli má pneumatiku integrovanou, nebo jestli si ji nafoukne a navlékne až před vstupem do příboje.

Na tenhle plakát jsem si vzpomněla před pár dny u Facebookové stránky České kočky. Není to dlouho, co jsem virtuálně narazila na americkou kočičí lazebnici zvanou Feline Fashionista. Ve chvíli, kdy jsem ťukla na knoflík Like, netušila jsem, do čeho se nořím. Až po několika dnech mi došlo, čím se ta osoba živí. Provozuje salón, kde „činí kočky krásnějšími“. Tedy alespoň si to myslí. Koupe je, češe a fénuje. Už tohle jsou činnosti pro kočku zcela zbytečné, pokud nejde o artritickou stařenku nebo kočku s nemocnými zuby, již samoočista bolí. Ale u kadeření to nekončí.Tady v tomhle salónu jsou kočky barveny, stříhány a holeny do různých tvarů a s různými vzory.

Fotografii jednoho opravdu překvapivého modelu jsem sdílela na České kočce s komentářem: „Děcka, proč?“ Bílá kočka na fotografii je kompletně oholená, až na hlavu a malou bambuli na konci ocásku. Na drápcích má růžové silikonové pochvičky a ocásek je pomalovaný růžovou barvou, jako by bylo omotán dvěma pentličkami.

Post na Facebooku jsem nechala žít svým životem a druhý den jsem s překvapením zjistila, že se pod fotografií strhla vášnivá debata mezi provozovatelkou salónu a příznivci České kočky.

Jako obvykle se ukázalo, že má každý svou pravdu, kterou je ochoten do krve bránit. Na jedné straně stojí náklonnost ke kočce, jako tvoru obdivovanému pro přirozenou krásu a eleganci, pro jedinečnost a individualitu, která vyzařuje z každého póru. Na straně druhé, touha po kosmetickém vylepšování, uspokojování přání klienta, který má, z nějakého prapodivného důvodu, pocit, že jeho kočka touží po sestřihu alá lev nebo stegosaurus.

Argumenty mých českých spolukočkařů mi byly blízké. Argumenty kočičí modelíny pro mě byly pochopitelné jen stěží. S notnou dávkou antropomorfizace tvrdila, že ostříhaná a obarvená kočka je „zjevně šťastná“ a „uvědomuje si svou nově nabytou krásu“.  Prý už jich takhle zvelebila více než tisíc a všechny byly „spokojené“. Co spokojené, spokojenější, než dřív! Ohání se i tím, že co je normální pro psy, je normální i pro kočky.

Vzdouvá se ve mně dvojitá vlna odporu. Jednak bych takové věci nedělala ani psům a zadruhé, pro kočku je vláda nad její vlastní úpravou srsti naprosto zásadní – pokud ji oholíme, bereme jí jednu z životních jistot a můžeme jí tím způsobit i psychický problém. 

Nesouhlasně jsem prskala, ale zároveň jsem si s radostí uvědomila, že v České republice by byl podobný salón pravděpodobně napaden jako ústav týrající ty nebohé tvory a na dveřích provozovny by se brzy objevila cedule „k pronájmu“.

Co mají společného zprzněná chlupatá kočičí pýcha v salónu Feline Fashionista a 40.000 podpisů na petici proti plakátům s PhotoShopovým hubeňourem? Mnoho.

My lidi máme pořád potřebu být lepší a lepší. Obecně je tato vlastnost vnímána velmi pozitivně a považujeme ji za hnací motor pokroku a rozvoje civilizace. Nepřeháníme to ale trochu, když toužíme vyhubnout do podoby smrtky na orloji, nebo když máme potřebu ovládnout a zkrotit krásu tím, že necháme své kočce vyholit na ocase cik cak čáru a nabarvíme ji na růžovo? Kde jde ještě o zlepšování a kde už začíná nezdravá obsese?

 

Autor: Petra Žallmannová | pátek 15.5.2015 17:23 | karma článku: 27,70 | přečteno: 1953x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Pruhovaný kocour káže: Nefňukat!

Nedávno mi moje kamarádka Naďa poslala foto kocoura spokojeně snícího na pohovce. Text u obrázku zněl následovně: „Na kocoura nalezeného v krabici se nemá špatně.“ Nemohu než souhlasit. Pruhovaný kocour je jedním ze čtyř koťat, která loni někdo zabalil do škatule a hodil do pole, aby je tam rozšláplo divoké prase, nebo přejel kombajn. Nebo, aby se na ně prostě zapomnělo.

28.4.2015 v 18:35 | Karma: 33,92 | Přečteno: 1614x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Psí lázně

Tento týden trávím v psích lázních. Bratrův foxteriér Collinka má čtyři miminka a já je hlídám. Vlastně nikoho nehlídám, jen to tady všechno krmím a venčím. Teda, já ty miminka nekrmím, krmí si je Collinka. Kromě pejsků mám na povel i dva kocoury. Haha. Na povel. Můj napovel spočívá v tom, že mi Pan Bílek hned první večer sežral sekanou.

12.3.2015 v 20:12 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Mazlením k bohatství

Ráno vstávám a jsem Kočkou doprovázena do koupelny. Kočka vystupuje na umyvadlo a žádá čůrek. Mlaskavě si užívá ranního panáka. Opouštím koupelnu, Kočku mám v patách. Jdu si uvařit kafe a Kočka už sedí ve dřezu a drbe jazykem perlátor. Druhá dávka tekoucího osvěžení. Odcházím z kuchyně a po cestě ještě vyměním vodu ve třech miskách a jednom porcelánovém hrnku. Tohle Kočku většinou uspokojí, usadí se na okně a kapky, které jí ulpěly na bradě využívá při velkém ranním mytí.

21.2.2015 v 12:00 | Karma: 33,66 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočka mi zalehne dítě!

Jako pravověrní kočkaři jste jistě zaznamenali zprávu o toulavé kočce na Sibiři, která zachránila život opuštěnému miminu. Dítě někdo vyhodil na mráz ve škatuli. Ve škatuli. Chápete? Toulavá kočka si luxus pěkné, pevné a hlavně čisté a suché papírové krabice neužívá každý den, a tak neodolala a vlezla do ní.

23.1.2015 v 18:45 | Karma: 35,68 | Přečteno: 4313x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočičí značka voní, hlásá, informuje

„Máte doma příliš velký pořádek.“ To je věta, kterou uslyšíte asi jen ode mě. Tedy pokud máte kočku. Nemíním dopadnout, jako „policista Čtvrtníček“, takže většinou volím kulantnější formulaci. Ale poselství je jasné „nepiglujte doma tak fanaticky, vaše kočka je z toho na nervy“.

12.1.2015 v 9:00 | Karma: 30,34 | Přečteno: 1782x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky