Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kočičí tetování aneb hrdost kočkomilova

"Potetovaní jsou jenom feťáci a narkomani a jiný živly!" nechala se onehdy slyšet teta Olinka. Dloubla jsem loktem do H a on zas do mě. Moje první kérka je keltským motivem jednoty a dokonalosti. Tři bájné bytosti, jejichž propletená těla tvoří nepřerušený kruh věčnosti –  jedna je zakousnutá do ocasu té druhé, druhá má zuby zaťaté v chvostu té třetí a třetí visí v oháňce té první. Cyklická prapodstata nekonečna symbolizující kolotání životní energie. Anebo, jak poznamenal jeden můj kolega v práci, když před mnoha lety při sportovním dnu mou tehdy zánovní ozdobu uviděl: „Ty jo, ty máš na zádech kočky v pračce!“

Zdroj: Internet

Když jsem byla malá, znala jsem jediného potetovaného. Říkalo se mu Motýlek a stával s lahváčem před pajzlem Avion na kroměřížském náměstí. Na tváři měl vytetovaného motýlka a na předloktí malou kotvu a mořskou pannu. Rozpitá modř ústavního diletantství ujíždějící s povislou kůží jaksi za roh mě fascinovala. Proč by si někdo nechal dobrovolně píchnout jehlu pod kůži? A opakovaně!

Ale roky plynuly a přicházela překvapivá setkání s jinými kulturami a rituálním tetováním, s tetováním fascinujícím a magickým, s tetováním plným významu a sounáležitosti s tradicí. Tetování bylo víc, než jen obrázek stvořený z nudy pomocí špendlíku a propiskového inkoustu. Bylo to umění s hlubokým významem pro svého nositele, nesoucí v sobě rozhodnost a odvahu, hrdost a moc. Znamení vnitřní síly a nejužší sepětí s přírodou. A tak jsem se po letech promýšlení nechala tetovat. A ta kérka* ke mně patří tak neoddělitelně, že můj synovec Mireček se zcela neotřesitelnou logikou pravil, že “tetování se těm velkejm razítkům říká proto, že je má teta“.

Teď je všude tetovaných víc, než netetovaných. Tetování je móda. Hemží se to lebkami a růžemi, motýly, vílami a lezoucími žebry. A začíná se to hemžit i kočkami. Nejprve to byli tygři a jaguáři, lvi a panteři. A teď kočky. Kočky z filmů, ale hlavně portréty koček vlastních, karikatury i obrázky, co vypadají jako fotografie.

A pozor, tady nejde jen o módu, jde tady i o projev kočkařského sebevědomí. Ještě nedávno to bylo „takový divný“, že má člověk hodně rád kočky. Ženská přistála v kategorii „čarodějnice“ nebo „crazy cat lady“ a chlap... no tam se to tutlalo víc, než kdyby v soukromí nosil oranžovou rtěnku a síťované punčochy. Když člověk někomu říkal, že má rád kočky, činil tak až skoro omluvně a se sklopenýma očima čekal ten překvapený pohled následovaný pohrdavým ‘chmm‘ a zdviženým obočím.

Ale tomu odzvonilo. Kočky šplhají v oblibě strmě nahoru a poměr psů a koček v českých domácnostech vzrostl ve prospěch koček za posledních deset let o 30%. Lidi své kočky milují veřejně a jsou na svou náklonnost hrdí. Hrdí natolik, že si nechávají kočky tetovat. Dokonce už začínají vznikat i tetovací salóny specializované na kočky – udělají vám tam unikátní „cattoo“. Ale u portrétů to nekončí, tetují se jména koček do srdcí probodnutých šípem, portréty in memoriam koček zesnulých a kočičí verze slavných uměleckých děl.

Takže milí kočkomilové! Jestli se někdy někdo ušklíbl nad tím, že máte v práci hrnek s kočičkou nebo náušnice ve tvaru kočičích paciček, buďte k němu shovívaví. Je to jen strašně nemoderní chudák, který by šel nejspíš k zemi, kdybyste mu ukázali tu prímovou kérku vašeho chundelatého miláče, co máte přes celé rameno.

*kérka = tetování (vězeňský argot, odvozeno z romštiny)

Autor: Petra Žallmannová | úterý 3.6.2014 17:45 | karma článku: 32,96 | přečteno: 7798x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Oholená kočka aneb na pláž jedině s pneumatikou!

Před nedávnem povstaly britské ženy. V Londýně se totiž začaly objevovat reklamní plakáty s velice vyfotoshopovanou fotografií odhaleného ženského torza a nápisem Are you beach body ready? (Připravili jste si tělo na pláž?).

15.5.2015 v 17:23 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1953x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Pruhovaný kocour káže: Nefňukat!

Nedávno mi moje kamarádka Naďa poslala foto kocoura spokojeně snícího na pohovce. Text u obrázku zněl následovně: „Na kocoura nalezeného v krabici se nemá špatně.“ Nemohu než souhlasit. Pruhovaný kocour je jedním ze čtyř koťat, která loni někdo zabalil do škatule a hodil do pole, aby je tam rozšláplo divoké prase, nebo přejel kombajn. Nebo, aby se na ně prostě zapomnělo.

28.4.2015 v 18:35 | Karma: 33,92 | Přečteno: 1614x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Psí lázně

Tento týden trávím v psích lázních. Bratrův foxteriér Collinka má čtyři miminka a já je hlídám. Vlastně nikoho nehlídám, jen to tady všechno krmím a venčím. Teda, já ty miminka nekrmím, krmí si je Collinka. Kromě pejsků mám na povel i dva kocoury. Haha. Na povel. Můj napovel spočívá v tom, že mi Pan Bílek hned první večer sežral sekanou.

12.3.2015 v 20:12 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Mazlením k bohatství

Ráno vstávám a jsem Kočkou doprovázena do koupelny. Kočka vystupuje na umyvadlo a žádá čůrek. Mlaskavě si užívá ranního panáka. Opouštím koupelnu, Kočku mám v patách. Jdu si uvařit kafe a Kočka už sedí ve dřezu a drbe jazykem perlátor. Druhá dávka tekoucího osvěžení. Odcházím z kuchyně a po cestě ještě vyměním vodu ve třech miskách a jednom porcelánovém hrnku. Tohle Kočku většinou uspokojí, usadí se na okně a kapky, které jí ulpěly na bradě využívá při velkém ranním mytí.

21.2.2015 v 12:00 | Karma: 33,66 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočka mi zalehne dítě!

Jako pravověrní kočkaři jste jistě zaznamenali zprávu o toulavé kočce na Sibiři, která zachránila život opuštěnému miminu. Dítě někdo vyhodil na mráz ve škatuli. Ve škatuli. Chápete? Toulavá kočka si luxus pěkné, pevné a hlavně čisté a suché papírové krabice neužívá každý den, a tak neodolala a vlezla do ní.

23.1.2015 v 18:45 | Karma: 35,68 | Přečteno: 4313x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky