Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Není chovatel jako chovatel

Kdo je to chovatel? Jen ten, kdo má kočky na chov, či snad i ten, kdo si rád kočičku pochová, nebo snad kočičí hrobník? Chceme-li si pořídit kočku a ať už z toho či onoho důvodu nezvolíme chlupatce z útulku, jdeme většinou na internet a hledáme, kde bychom co nejlevněji pořídili co nejlepší chlupatici. Výběr je opravdu široký a pro nadšeného prvomajitele aspiranta děsivě zahlcující. Jak neudělat chybu? A co je to vlastně chyba při výběru kočky? "Vždyť nám to k srdci přiroste, ať už to bude jakékoliv", chtělo by se říct. Pojďme se podívat na to, proč bychom měli vybírat pozorně.

Chovatel? :)Zdroj: Internet

Za chovatele se opravdu prohlásí kde kdo. Někdo si ten titul zaslouží víc a někdo míň. Pokud toužíme po kočce značkové a plánujeme takovou kočku dál rozmnožovat, je to dost velká věda na to, abychom se do toho pouštěli sami. Doporučuju jít na výstavu, posbírat vizitky oceněných urozenců, kteří nám padli do oka a polapit poradce chovu. Do plánovaného množení bych se pouštěla jen s velkou opatrností. Rozhodně bych nepodceňovala taje genetiky a začetla se do plemenných knih - sice mohou být snoubenci stuašně vostomioučtí, ale pokud v sobě opakovaně nacházeli vzájemné zalíbení i jejich chundelatí předkové, můžeme se dočkat velice zajímavých výsledků a v rámci daného plemene přispět k budování zhoubného impéria dědičných chorob. Příkladem z českých luhů a hájů jsou britská modrá koťata, jejichž medvídkovitá popularita hvězd se dotýká a jejichž nahodilé množení už v modrokožné populaci stihlo vypěstovat prímovou srdeční chorobu, na niž zdánlivě tajemně a náhle umírá poměrně dost mladých modroušů. 

Spousta lidí touží po značkově neznačkové kočce. Takovou kočku jistě vlastnila chytrá horákyně. Urozená-neurozená. Kočka, která oku laika připadá luxusně a draze, ale ve skutečnosti je to vejškrabek, který se do chovu nehodil, protože neodpovídal parametrům plemene. Mají moc krátké nebo moc dlouhé nohy, přebývá nebo chybí jim ten či onen barevný chlup, jejich nos je moc dlouhý nebo moc krátký. Takové kočky se prodávají tak zvaně "na mazlíka" a chovatel při koupi smluvně ukládá kastraci. Osobně mám za to, že tihle "nepovedení" vyhráli na celé čáře, protože je o ně báječně postaráno, každý se jim velice obdivuje, protože tomu, jak má hodnotný reprezentant daného plemene opravdu vypadat, to ví málokdo, a navíc jsou ušetřeni všemožného natahování a dloubání na výstavách.

"Namazlíčkáři" se často rekrutují nejen z prověřených chovů, ale také z chovů diletantských nadšenců. Kočičí svatby se pak po indickém způsobu domlouvají po haluzi. "Já mám kočku, ty máš kocoura, zaskoč k nám v neděli na kafe a vem ho s sebou, uděláme koťata." Zapálení producenti zdánlivě značkových koťátek však jednají s láskou (byť opičí) a jejich ignorance budiž omluvena neschopností odolat výrobě nekonečné roztomilosti, a zuřivou péčí, jíž svůj odchov zahrnují.

Občas se "namazlíčkáři" rodí i z velké lásky šlechtičen s modrou krví a anonymních bohatýrů s natrženým uchem a neodolatelným sexepílem mužného ploditele. Majitel pak omdlévá nad rostoucím břichem své princezny a koťata se snaží udat tajně, aby nebylo společenské faux pas.

Podstatně horší, než amatérští nadšenci jsou však „množitelé“. Množitelé chrlí roztomilá koťátka jako umělá líheň, a to za jediným účelem. Vydělat prachy. Rychle a bez práce. Ne nadarmo stojí čistokrevné kotě mnoho tisíc - když ho a jeho matičku pipláte podle všech pravidel správného piplání, tak to stojí balík. Ač se to může zdát být překvapivé a ekonomicky nelogické, opravdoví, pravověrní obránci čistoty plemene prodávají sice draho, ale s minimální marží. Ti, kteří produkují koťata za pár šušňů vám dodají zvířátko, které má nejen pár šušňů, ale často taky pár blech, svrab nebo škrkavky. Je to holt jako když chcete tričko Adidas a jdete si ho koupit na vietnamskou tržnici - víc pruhů, víc Adidas.

Ale není to jen o penězích. Peníze jsou jen jednou z mnoha směrovek, které bychom měli vzít v potaz při výběru více či méně noblesního chlupatce.  Snadný návod, jak odhalit podloudného příživníka na kočičí kráse je pořádně si ho omrknout. A to doslova. Jakmile vám někdo nadšeně navrhuje, že vám kotě doveze, mějte se na pozoru. Na benzínkách a dálničních odpočívadlech se prodávají melouny nebo lehké ženy, ale rozhodně by se tam neměla předávat koťata, která ten den vidíte poprvé. Nejenže můžete v přítmí blikající zářivky přebrat zuboženého podvyživenečka, ale dokonce můžete přebrat něco docela jiného, než jste původně chtěli. Někdy koupíte koťátko avizované jako "dlouhonohá elegantní krasavice" a vyroste vám zavalitý buřtík. Ještě veselejší jsou tato překvapení za pár kaček v případě psů, kdy kupujete bígla a vyroste vám čivava s pitbulí hlavou. V mládí všechna štěňata vypadají podobně, i chrt se rodí s tupým čumáčkem.

Problém spočívá v tom, že množitel s úšklebkem filmového padoucha spoléhá na to, že nebudete chtít zvířátko reklamovat, protože vám ho bude líto a přiroste vám k srdci. A ve většině případů se nemýlí. Těm, kteří se o reklamaci pokusí prostě nezvedne telefon. A zvíře jste si přebrali na pumpě, takže ani ty policajty na padoucha poslat nemůžete.

Měkkosrdcatým se derou na jazyk slova "aspoň jsme toho chudáčka zachránili, takové měl štěstí!". Bohužel, to, co se ve skutečnosti stalo byla přímá a nezdaněná podpora pijavice, která vnímá zvířata jako věci, zákoník nezákoník. Kdybyste se k takové osobě jeli podívat domů (a vězte, že by si vás domů dobrovolně nepustila), viděli byste pravděpodobně dost infarktovou scénu připomínající kočičí koncentrák. Někteří filutové vás dokonce domů pozvou, ale usadí vás v naklizeném obýváku a kotě donesou odněkud zezadu. Žádáte-li kontakt s matkou a přístup do kočičí části domu, vysvětlí vám rychle pomocí nějaké výmluvy typu "karanténa, nebudeme kočičky rušit, ještě jsem tam dneska nezametala, atd.", proč vás dál nepustí. V tu chvíli zatněte zuby a prchejte. Než se do toho nebožáka, kterého vám donesli zamilujete.

Ať už je to, kdo chce, mělo by z být z chovatelova jednání zřejmé, že své kočky miluje. Pokud budete mít pocit, že se k vám chová podezřívavě, berte to jako protivný, leč neklamný znak lásky k jeho chlupatým dětičkám. Nechce je dát komukoliv. A bez pardonu, i on má právo prohlédnout si vás a rozhodnout se, že vám kotě nesvěří, i přesto, že jste ochotní šťavnatě zaplatit. Doma by měl mít uklizeno tak akorát - ani očurané rohy, ale ani chlupuprostý minimalismus. Nechceme koťátko z prostředí, kde mezi kočkami vládne vzájemná nevraživost a kde je normální, že se ze stresu čurá na gauč. Nechceme však ani kotě ze sterilního prostředí, kde se šeptá a kam pan veterinář dojíždí, aby mazlíčci cestou na veterinu náhodou netrpěli stresem. Je těžké vybírat s chladnou hlavou. Chceme je totiž okamžitě všechny, včetně těch, co se teprve mají narodit. Zkusme se při výběru držet alespoň několika zlatých pravidel.

1. Neunáhleme se a nerozhodujme se hned, vyspěme se na to. Pokud bydlí chovatel na druhém konci zeměkoule, udělejme si z výběru kotěte výlet a přespěme v hotelu. Pokud nás majitel do nákupu nutí, není něco v pořádku. Pokud nám kotě někdo vyfoukne před nosem, berme to stoicky - bude jiné, lepší.
2. Vezměme s sebou nezúčastněného pozorovatele, který se nebude rozplývat nad kotětem, ale bude sledovat, jak se k sobě chovají ostatní kočky, jak vypadá prostředí a jak se tváří majitel. Také bude klást dotazy praktické týkající se zdraví, potravy a míry socializace (jinými slovy, s kým se koťátko kamarádilo a nekamarádilo v prvních dvou měsících života).
3. Nekupujme kotě mladší dvou měsíců. Malá koťata profitují z přítomnosti matky a sourozenců. Navíc to není legální. Kdo nabízí "značková koťata" k odběru brzo je divnej.
4. Nekupujme "toho chudáčka támhle vzadu, co je menší než vostatní, vypadá, že se bojí a má nudli u nosu", protože je nám ho líto. Zdravé a sebevědomé kotě má větší pravděpodobnost stát se tou pohodovou kočkou, po níž tolik toužíte. Bázlivý ubožáček támhle vzadu má našlápnuto stát se vyděšeným prchačem, prskačem a potenciálně i kousačem, který si na klín nesedne jak je rok dlouhý a většinu času stráví zašitý ve skříni za zimními svetry nebo na návštěvách veterináře, které vás budou stát majlant. 

Osobně si myslím, že ideální způsob, jak přijít k té nejlepší kočce je vybrat si dospělého miláče v depozitu nebo v útulku. Nekupujete zajíce v pytli a nebudete muset čelit kotěcím nájezdům na domácnost (a že jsou takové nájezdy často horší než zemětřesení a svatá válka dohromady). Zkuste to promyslet. ;)

Autor: Petra Žallmannová | čtvrtek 8.5.2014 20:15 | karma článku: 27,11 | přečteno: 1713x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Oholená kočka aneb na pláž jedině s pneumatikou!

Před nedávnem povstaly britské ženy. V Londýně se totiž začaly objevovat reklamní plakáty s velice vyfotoshopovanou fotografií odhaleného ženského torza a nápisem Are you beach body ready? (Připravili jste si tělo na pláž?).

15.5.2015 v 17:23 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1953x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Pruhovaný kocour káže: Nefňukat!

Nedávno mi moje kamarádka Naďa poslala foto kocoura spokojeně snícího na pohovce. Text u obrázku zněl následovně: „Na kocoura nalezeného v krabici se nemá špatně.“ Nemohu než souhlasit. Pruhovaný kocour je jedním ze čtyř koťat, která loni někdo zabalil do škatule a hodil do pole, aby je tam rozšláplo divoké prase, nebo přejel kombajn. Nebo, aby se na ně prostě zapomnělo.

28.4.2015 v 18:35 | Karma: 33,92 | Přečteno: 1614x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Psí lázně

Tento týden trávím v psích lázních. Bratrův foxteriér Collinka má čtyři miminka a já je hlídám. Vlastně nikoho nehlídám, jen to tady všechno krmím a venčím. Teda, já ty miminka nekrmím, krmí si je Collinka. Kromě pejsků mám na povel i dva kocoury. Haha. Na povel. Můj napovel spočívá v tom, že mi Pan Bílek hned první večer sežral sekanou.

12.3.2015 v 20:12 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Mazlením k bohatství

Ráno vstávám a jsem Kočkou doprovázena do koupelny. Kočka vystupuje na umyvadlo a žádá čůrek. Mlaskavě si užívá ranního panáka. Opouštím koupelnu, Kočku mám v patách. Jdu si uvařit kafe a Kočka už sedí ve dřezu a drbe jazykem perlátor. Druhá dávka tekoucího osvěžení. Odcházím z kuchyně a po cestě ještě vyměním vodu ve třech miskách a jednom porcelánovém hrnku. Tohle Kočku většinou uspokojí, usadí se na okně a kapky, které jí ulpěly na bradě využívá při velkém ranním mytí.

21.2.2015 v 12:00 | Karma: 33,66 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočka mi zalehne dítě!

Jako pravověrní kočkaři jste jistě zaznamenali zprávu o toulavé kočce na Sibiři, která zachránila život opuštěnému miminu. Dítě někdo vyhodil na mráz ve škatuli. Ve škatuli. Chápete? Toulavá kočka si luxus pěkné, pevné a hlavně čisté a suché papírové krabice neužívá každý den, a tak neodolala a vlezla do ní.

23.1.2015 v 18:45 | Karma: 35,68 | Přečteno: 4313x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

TOP 09 padají preference, Langšádlová si vytáhla Černého Petra, říká politolog

25. dubna 2024  12:16

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě. Rozhodla se podat demisi....

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky