Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bojíte se své kočky?

Pokud ano, nejste jediní. Pod kočičí nadvládou žije překvapivé množství lidí a přiznají to až ve chvíli, kdy začne jít do tuhého a chlupatý šéfíček je zažene na chirurgii nebo do sprchového koutu. Druhá zmiňovaná destinace se stala útočištěm i jedné legrační rodinky v Británii. Jistě jste o tom četli. Kocourovi ruply nervy a rozhodl se ukončit dvounohou nadvládu. Měl to vymyšlené náramně – „ve sprcháči je vyhladovím, a až bude po nich, postupně odputují z mého rajónu odtokovým kanálkem“. Bohužel se mu celá mise trochu zhatila ve chvíli, kdy se dostavili policisté přivolaní páníkem, který si na svou poslední cestu velice prozřetelně přibalil telefon.

Tak přesně o tomhle je řeč :DZdroj: Internet

O kocourově současném osudu média taktně mlčí. Nicméně, proč kocour rodinku do sprcháče detašoval, to páník posléze veřejnosti zahanbeně přiznal. Prý kocoura trochu rázněji pošimral špičkou boty. K mé velké radosti se novináři pro tentokrát zdrželi výkřiků "nebezpečná bestie", "zvířecí teror", "kocour málem vrahem" apod. Každému je totiž nad slunce jasné, že to nakopnutí asi nebylo první. Ano, ano, já vím, presumpce neviny... ale i tak, všem je nám jasné, že to nebylo poprvé a kocourovi k rozhodnutí jednat páník tak trochu pomohl. Navíc jistou roli v příběhu kluzkého vězení hraje i malé dítě a ty, jak známo, mívají jiné názory na konverzaci než těžkotonážní teritoriální kocouři.

Podobných příběhů, kdy se řvalo "ta potvora chlupatá nás chce zakousnout!" v Češtině a kdy se nevolala policie, ale veterinář, znám víc. Přestože jde ve většině případů o izolované epizody v životě dané kočky a jejich opakování by bylo možné zabránit, přestane většina majitelů po takovém zážitku své kočce věřit a o nápravu pošramoceného vztahu se ani nepokusí. A tak se někdy jen kastruje, častěji se pro kočku hledá nový domov nebo se tiše zařídí, že kočka, která už nikdy nikoho nepokouše, odjíždí v kufru veterinářova auta.

Někdo může vrtět hlavou nad příliš drastickým řešením, jiní se v bezděčném zadumání dotknou jizvy, jíž jim jejich miláč ozdobil lýtko, předloktí nebo dokonce obličej. Pokud občas překvapeně čelíte ozubenému útoku, ale ve sprše jste se zatím před svou kočkou neschovávali, neodfoukněte si ulehčeně v domnění, že se vás tento příběh netýká. Jestli máte doma chlupatce, kterému zachutnala člověčina, zasáhněte dřív, než vás nastěhuje do koupelny. A zasáhnout se dá. Většinou jsme si na sebe tuhle kletbu totiž přivolali sami.

Někdy začne naše výchova k útoku už u koťátka. Kotě s radostí přijme naši nabídku vnímat lidské ruce a nohy jsou hračky. My se pak tváříme velice překvapeně, když si to kočka pamatuje i v dospělosti a v okamžicích nudy si přichází „hrát“ s naším holým palcem. Jak už jsme si však řekli v předchozích lekcích kočičí komunikace, kočka si nehraje, kočka trénuje lovecké dovednosti. Pámbu s palcem a zlý pryč.

Jindy zcela nevědomky naučíme kočku, že agrese je způsob chování, jímž dosáhne svého cíle. Kousnu a ten vyděšený dvounožec bude tak dlouho hledat, co bych ráda, až mi to dodá – otevře dveře na balkón, naservíruje voňavou paštičku... A ruku na srdce, my lidi si to navzájem děláme taky. Když funguje, že na někoho zařvu a on sklapne a udělá, co žádám, nebudu tohle chování měnit a budu řvát preventivně na všechny, aby byla práce co nejdřív hotová.

V mnoha případech kočičí agrese se však jedná o zoufalé výkřiky bolesti, a tak by každá hryzavá kousavice měla především absolvovat návštěvu na veterině. Představte si, že vás bolí zuby a tetička Žofie si vás přitáhne ke svému bujnému poprsí, chytí vám hlavu do dlaní a zahrne vás útočnými polibky, jak to jen tetičky umějí. Nepředpokládám, že budete výskat nadšením. Možná ji ve chvíli zoufalství taky kousnete.

Důvodů agrese je opravdu kopec a jakékoliv tělesné tresty jsou jen plýtváním energie. Možná se vám trestem povede kočku vyděsit natolik, že už nebude kousat vás, ale vybere si v rodině nějaký slabší kus, na který si troufne, a ten se pak bude strašně divit, ‘co to do té kočky vjelo, dyť já jí nic nedělám‘. Možná, že k již zavedené agresi přihodí do portfolia věcí, které vám pijí krev ještě čurání do postele nebo drápání tapet v obýváku.

Většina koček agresivních není. Ale o to víc to bolí, pokud je to zrovna ta vaše. Nehažte flintu do žita, ani kočku do pytle. Volejte o pomoc, řešení je možná na dosah.

A na závěr veselá douška. Kočky někdy ani nemusí kousat, abychom se jich báli. Skorošvagr mi včera barvitě líčil jak kdysi pracoval v hospodě na Pustevnách. Jednou musel v lokále přespat do druhého dne a celou noc ani nezamhouřil oka, protože se starou dřevěnou chalupou neustále plížily podivné kroky. Ač hledal, nenašel nikoho, což pocit jeho děsu ještě umocnilo. Všechno se vysvětlilo v infarktovém okamžiku nad ránem, kdy se mu do postele zřítila i s kusem sádrokartonového podhledu černá kočka. Prý na něj jen ulehčeně mrkla a odkráčela sklepním okýnkem do lesa.

Autor: Petra Žallmannová | pondělí 28.4.2014 10:05 | karma článku: 30,84 | přečteno: 2817x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Oholená kočka aneb na pláž jedině s pneumatikou!

Před nedávnem povstaly britské ženy. V Londýně se totiž začaly objevovat reklamní plakáty s velice vyfotoshopovanou fotografií odhaleného ženského torza a nápisem Are you beach body ready? (Připravili jste si tělo na pláž?).

15.5.2015 v 17:23 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1953x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Pruhovaný kocour káže: Nefňukat!

Nedávno mi moje kamarádka Naďa poslala foto kocoura spokojeně snícího na pohovce. Text u obrázku zněl následovně: „Na kocoura nalezeného v krabici se nemá špatně.“ Nemohu než souhlasit. Pruhovaný kocour je jedním ze čtyř koťat, která loni někdo zabalil do škatule a hodil do pole, aby je tam rozšláplo divoké prase, nebo přejel kombajn. Nebo, aby se na ně prostě zapomnělo.

28.4.2015 v 18:35 | Karma: 33,92 | Přečteno: 1614x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Psí lázně

Tento týden trávím v psích lázních. Bratrův foxteriér Collinka má čtyři miminka a já je hlídám. Vlastně nikoho nehlídám, jen to tady všechno krmím a venčím. Teda, já ty miminka nekrmím, krmí si je Collinka. Kromě pejsků mám na povel i dva kocoury. Haha. Na povel. Můj napovel spočívá v tom, že mi Pan Bílek hned první večer sežral sekanou.

12.3.2015 v 20:12 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Mazlením k bohatství

Ráno vstávám a jsem Kočkou doprovázena do koupelny. Kočka vystupuje na umyvadlo a žádá čůrek. Mlaskavě si užívá ranního panáka. Opouštím koupelnu, Kočku mám v patách. Jdu si uvařit kafe a Kočka už sedí ve dřezu a drbe jazykem perlátor. Druhá dávka tekoucího osvěžení. Odcházím z kuchyně a po cestě ještě vyměním vodu ve třech miskách a jednom porcelánovém hrnku. Tohle Kočku většinou uspokojí, usadí se na okně a kapky, které jí ulpěly na bradě využívá při velkém ranním mytí.

21.2.2015 v 12:00 | Karma: 33,66 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočka mi zalehne dítě!

Jako pravověrní kočkaři jste jistě zaznamenali zprávu o toulavé kočce na Sibiři, která zachránila život opuštěnému miminu. Dítě někdo vyhodil na mráz ve škatuli. Ve škatuli. Chápete? Toulavá kočka si luxus pěkné, pevné a hlavně čisté a suché papírové krabice neužívá každý den, a tak neodolala a vlezla do ní.

23.1.2015 v 18:45 | Karma: 35,68 | Přečteno: 4313x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky