Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co tím myslíš, kočko? - Slovník kočičí komunikace III

Minule jsme mluvili o tom, jaké smysly řídí kočičí hlavu a tělo. Dnes se zaměříme na postavení kočičího těla. A posez. A poleh. Prostě jak si vyložit to, co si kočka myslí od krku dolů... nebo spíš dozadu. Nic není absolutní a posuzovat tělní výrazivo izolovaně bez ohledu na to, jak se kočka tváří a co „říká“ je velice ošemetné. Je to podobně zavádějící, jako známý výklad na prsou založených paží u lidí. Ne vždycky to s znamená, že s vámi daná osoba nesouhlasí. Někdy to znamená, že je to prostě pohodlný postoj. 

Sebevědomá kočka.Zdroj: Internet

Dnes se podíváme na postoj těla obraný a útočný.

Kočka sebevědomá si s radostí protahuje celé tělo – protahuje se a povaluje, rozplácle se nahřívá v paprscích odpoledního slunce, které proudí mezi záclonami do pokoje. Místo k válení určené považuje za bezpečné a k odpočinku vhodné. Její odhalené břicho láká teplé světlo, ale rozhodně ne naše ruce. Kočka má feromonové žlázy i na zádech, proto se občas válí i kvůli značkování. Ale na břichu není značkovacích žláz tolik... taky tam není tolik chlupů a navíc je tam nejtenčí kůže na těle. Je to místo nadmíru zranitelné.

Slastně se vyvalující kot se může v jeden ráz změnit ve střepinový granát, který vám vybuchne přímo pod rukama. Touží-li kočka po sociálním kontaktu, přijde si pro něj. Pokud leží natažená na gauči ve sladké dřímotě, chce ve sladké dřímotě setrvat. Na rozdíl od psa se neraduje z toho, že ji páník odhalil a poctil nečekaným bonusem přátelského ponunání, je roztrpčená, že ji přistihl in flagranti a ještě ji vylekal nevyžádaným dotykem. Já teda nevím, ale kdybych si dávala na divanu u filmu pro pamětníky dvacet a někdo přišel a s bodrým „mucky mucky“ mě náhle podrbal na břiše, tak ho taky kousnu (případně se leknutím počurám).

Čím víc jsou vidět nohy, tím víc sebevědomí kočka pociťuje. Při pohledu na vykračující si kočku bychom měli ocenit nejen její eleganci, ale také odvahu. Nožka před nožku, jako na módním molu (proto se taky těm předvádírnám modelín říká Catwalk). Ukázat nohy znamená nebát se útoku na ně. Bez nohou se totiž nedá chodit ani lovit a zranění tlapky může způsobit zásadní problém při obstarávání potravy. Nohy je nutné schovat, aby do nich nikdo nekousnul nebo neškrábnul. A tak většina koček naši rozněžněnou lásku k jejich legračním nožičkám nechápe a drásavě potírá.

Když kočka zaujme pozici připečené vánočky, je zřejmé, že ostražitě sleduje, odkud se něco nebo někdo vyřítí. Zatažený podvozek znamená „čuju nějakou lumpárnu ze zálohy“. I posez, kdy nožky tak roztomile obtáčí ocásek, napovídá, že je na místě ostražitost. Nenechejme se mýlit na veterině, kde se naše kočka přimkne ke stolu a sedí bez hnutí jak přibitá. „No ona je úplně v pohodě, vůbec se nebojí, podívejte se na ni!“ Omyl, bojí se strašně, bojí se tak, že má pocit, že už nejde ani prchnout a v duchu odříkává Kočkonáš.

Jakmile se útočník objeví a začne otravovat, kočka buď uprchne (pokud to tedy jde), vyskočí a nasadí punkový převlek (pokus o odehnání padoucha) nebo se překlopí na bok a tasí zbraně, připravena k válečné řeži. Kočka v obrané pozici s nohama vytrčenýma před sebe není na zádech proto, aby vyjadřovala svou podřízenost, jak si mnozí naivkové myslí. Je to nejefektivnější pozice pro boj zblízka. V  pohotovosti jsou čtyři rapíry na předních a na zadních a jeden Excalibur křížený s řemdihem na hlavě. Začíná se úderem tlapky (proto mnoho koček uhýbá před naším pohlazením... ta natažená holá tlapa je prostě podezřelá), přidává se prskání a syčení, kousání, sametové tlapky se roztahují... krev teče.

Uprchnout před případným střetem je vždy první instinkt. Pokud se neporvu, tak mi nepocuchají fasádu. Pokud kočka prchá v domnění, že nebyla spatřena či ve strachu, přikrčí se. Nohy zajedou do chlupatého břicha jako teleskopické hůlky a s nataženým krkem, v podřepu, metelí pryč.  Většinou podél stěny a v zákrytu. Tento postoj nezaměňujme s postojem loveckým, kdy si kočka sice přidřepne, ale pak ostražitě nakračuje, klade tlapky jednu před druhou, pak se zastaví a mrská zadkem ze strany na stranu, jak zadní nohy přešlapují a chystají se vystřelit ze startovních bloků.

Pokud kočka ví, že byla spatřena a únik neviditelného tichošlápka není možný, jde kočka do opačného extrému. Nafouknu se jak jen to bude možné, ať mě ten druhý považuje za strašlivé těžkotonážní tygřisko! Natočí se zboku, aby byl efekt maximální, naježí hřbetní ploutev, roztáhne fousiska a z ocasu udělá mega štětku. Chlupiska stojí, že málem vyskakují z kožních cibulek. Celé nafouknutí je mnohdy doprovázeno vytažením na špičky, což ve výsledku podporuje iluzi strašlivého šejdrem tančícího krabiska.

Každá kočka má jinde práh citlivosti a ostražitosti. Gentetika a výchova v prvních měsících života hraje nesmírnou roli. Možná vás vaše micina zrovna nehryzne, když ji pohladíte tlapku a jenom mroukne a nožka jí zajede pod břicho. Možná se kočka na zápraží ničeho nebojí, ale ocas zatáhne kolem tlapek jako opasek, protože je zrovna mínus pět a i my se zapínáme do zimníků ve strachu, že nám nafouká na krk. Existují výjimky a kočky, které se vyžívají v obskurnostech. Ale je jich málo. Většina koček má divokou mysl lovce, více či méně přidušenou tím měkoučkým polštářkem, co se na něm právě uvelebila.

Příště budeme hovořit tom, jak se tělem říká ‘mám tě ráda‘ a taky o pokračování těla, tedy o ocásku. Předem se omlouvám všem Manxům a bobtailům. 

Autor: Petra Žallmannová | pátek 14.2.2014 11:37 | karma článku: 33,99 | přečteno: 4343x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Oholená kočka aneb na pláž jedině s pneumatikou!

Před nedávnem povstaly britské ženy. V Londýně se totiž začaly objevovat reklamní plakáty s velice vyfotoshopovanou fotografií odhaleného ženského torza a nápisem Are you beach body ready? (Připravili jste si tělo na pláž?).

15.5.2015 v 17:23 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1953x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Pruhovaný kocour káže: Nefňukat!

Nedávno mi moje kamarádka Naďa poslala foto kocoura spokojeně snícího na pohovce. Text u obrázku zněl následovně: „Na kocoura nalezeného v krabici se nemá špatně.“ Nemohu než souhlasit. Pruhovaný kocour je jedním ze čtyř koťat, která loni někdo zabalil do škatule a hodil do pole, aby je tam rozšláplo divoké prase, nebo přejel kombajn. Nebo, aby se na ně prostě zapomnělo.

28.4.2015 v 18:35 | Karma: 33,92 | Přečteno: 1614x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Psí lázně

Tento týden trávím v psích lázních. Bratrův foxteriér Collinka má čtyři miminka a já je hlídám. Vlastně nikoho nehlídám, jen to tady všechno krmím a venčím. Teda, já ty miminka nekrmím, krmí si je Collinka. Kromě pejsků mám na povel i dva kocoury. Haha. Na povel. Můj napovel spočívá v tom, že mi Pan Bílek hned první večer sežral sekanou.

12.3.2015 v 20:12 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Mazlením k bohatství

Ráno vstávám a jsem Kočkou doprovázena do koupelny. Kočka vystupuje na umyvadlo a žádá čůrek. Mlaskavě si užívá ranního panáka. Opouštím koupelnu, Kočku mám v patách. Jdu si uvařit kafe a Kočka už sedí ve dřezu a drbe jazykem perlátor. Druhá dávka tekoucího osvěžení. Odcházím z kuchyně a po cestě ještě vyměním vodu ve třech miskách a jednom porcelánovém hrnku. Tohle Kočku většinou uspokojí, usadí se na okně a kapky, které jí ulpěly na bradě využívá při velkém ranním mytí.

21.2.2015 v 12:00 | Karma: 33,66 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočka mi zalehne dítě!

Jako pravověrní kočkaři jste jistě zaznamenali zprávu o toulavé kočce na Sibiři, která zachránila život opuštěnému miminu. Dítě někdo vyhodil na mráz ve škatuli. Ve škatuli. Chápete? Toulavá kočka si luxus pěkné, pevné a hlavně čisté a suché papírové krabice neužívá každý den, a tak neodolala a vlezla do ní.

23.1.2015 v 18:45 | Karma: 35,68 | Přečteno: 4313x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky