Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč kočky hovoří s lidmi aneb "abych tě lépe viděla, Karkulko".

Do poradny mi přišel zajímavý dotaz. "Proč ta moje kočka cvaká zubama, když lítají kolem lustru mouchy?" Cvakání zuby a k tomu vyluzované štěkavo-kvikotavé zvuky jsou vlastní mnoha domácím kotům, kteří za oknem sledují frekventovné ptačí krmítko nebo holuby naparující se na balkónovém zábradlí.

Ha!Zdroj: Internet

Mnoho koček mlaská a vrže zuby i při pohledu na veverky nebo lehkotonážní polétavou kořist, jakou jsou mouchy a můry. Tak třeba naše Kočka při sledování pernaté produkce zkroutí tlamku do ruličky a vzdychavě vyráží mektavé hlášení, při němž se tváří jako člověk, který si do úst vložil příliš horké sousto karbanátku.

Tuhle jsem četla vědecké pojednání právě o tom cvako-mlaskavém vzývání kořisti. V minulosti se mělo za to, že za zvláštními zvuky stojí směs kočičího nadšení a frustrace plynoucí ze sledování kořisti, na kterou kočka nemůže. Otvírání a zavírání tlamky pak mělo být reprezentací touhy zakousnout toho macatého veverčáka tak důkladně, že "zůstane ležet na fleku, tuhej jak štolverk".

Poměrně nedávno však odborná veřejnost pustila další zajímavý vědecký názor na danou problematiku. Vědci z Wild Life Conservation Society zkoumali amazonský prales, když tu se jim do cesty připletla divoká kočka. Právě vyrazila na lov malých opičáků tamarínů. A aby jí opičky nezdrhly, volala na ně sladkým hláskem jejich jazyka. Bylo to neuvěřitelné, kočka přesně imitovala tmaríní volání! Vědci z opičího projektu se domnívají, že kočky zvyšují pravděpodobnost úspěchu v lovu imitací hlasu kořisti. U much a můr v naší kuchyni se jim to sice nedaří, ale asi doufají, že jde  o malého ptáčka a zkouší.

Toto zjištění mě nadchlo, ale hned v zápětí jsem se zarazila. Není tomu tak dávno, co se mi do ruky dostala studie o kočičí komunikaci s člověkem. Kočka za tu krátkou dobu, co koexistuje s námi, lidmi, vyvinula 18-21 nových mňouko-zvuků, které do té doby neměla v repertoáru. Kočka jako živočišný druh není tvor smečkový a společenské konverzaci se musí učit. Jde jí to nadmíru dobře. Při hledání způsobu komunikace s lidmi asi taky vychází ze schopnosti imitovat řeč své kořisti.

Měli bychom se bát? Kočky zjevně našly způsob, jak nás naučit, který mňouk znamená "Jídlóóó!", který "Chci vééééééén!" a který "Sahat! Teď  hned!" Slyšíme-li svou kočku ve vedlejší místnosti, většinou víme, o co žádá a ani nemusíme vidět, jak se tlapičkou roztomile dotýká jelita na stole.

O co tady teda jde? Jak znám svou vlastní Kočku, jedná se o propracovanou celosvětovou kočspiraci, která má za úkol porobení dvounohých nešiků, ovládnutí světa a nastolení věčného chlupatého pořádku. Jestli budeme my lidé jen obdělávat myší pole a věšet krmítka 10 cm nad zem, nebo jestli budeme požráni, to netuším. Mám nepříjemný pocit, že u nás doma Kočka líp rozumí mně, než já jí.

Autor: Petra Žallmannová | sobota 7.12.2013 0:50 | karma článku: 32,57 | přečteno: 2515x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Oholená kočka aneb na pláž jedině s pneumatikou!

Před nedávnem povstaly britské ženy. V Londýně se totiž začaly objevovat reklamní plakáty s velice vyfotoshopovanou fotografií odhaleného ženského torza a nápisem Are you beach body ready? (Připravili jste si tělo na pláž?).

15.5.2015 v 17:23 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1953x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Pruhovaný kocour káže: Nefňukat!

Nedávno mi moje kamarádka Naďa poslala foto kocoura spokojeně snícího na pohovce. Text u obrázku zněl následovně: „Na kocoura nalezeného v krabici se nemá špatně.“ Nemohu než souhlasit. Pruhovaný kocour je jedním ze čtyř koťat, která loni někdo zabalil do škatule a hodil do pole, aby je tam rozšláplo divoké prase, nebo přejel kombajn. Nebo, aby se na ně prostě zapomnělo.

28.4.2015 v 18:35 | Karma: 33,92 | Přečteno: 1614x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Psí lázně

Tento týden trávím v psích lázních. Bratrův foxteriér Collinka má čtyři miminka a já je hlídám. Vlastně nikoho nehlídám, jen to tady všechno krmím a venčím. Teda, já ty miminka nekrmím, krmí si je Collinka. Kromě pejsků mám na povel i dva kocoury. Haha. Na povel. Můj napovel spočívá v tom, že mi Pan Bílek hned první večer sežral sekanou.

12.3.2015 v 20:12 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Mazlením k bohatství

Ráno vstávám a jsem Kočkou doprovázena do koupelny. Kočka vystupuje na umyvadlo a žádá čůrek. Mlaskavě si užívá ranního panáka. Opouštím koupelnu, Kočku mám v patách. Jdu si uvařit kafe a Kočka už sedí ve dřezu a drbe jazykem perlátor. Druhá dávka tekoucího osvěžení. Odcházím z kuchyně a po cestě ještě vyměním vodu ve třech miskách a jednom porcelánovém hrnku. Tohle Kočku většinou uspokojí, usadí se na okně a kapky, které jí ulpěly na bradě využívá při velkém ranním mytí.

21.2.2015 v 12:00 | Karma: 33,66 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočka mi zalehne dítě!

Jako pravověrní kočkaři jste jistě zaznamenali zprávu o toulavé kočce na Sibiři, která zachránila život opuštěnému miminu. Dítě někdo vyhodil na mráz ve škatuli. Ve škatuli. Chápete? Toulavá kočka si luxus pěkné, pevné a hlavně čisté a suché papírové krabice neužívá každý den, a tak neodolala a vlezla do ní.

23.1.2015 v 18:45 | Karma: 35,68 | Přečteno: 4313x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky