Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kotě jede do Prahy!

U zámečnické dílny Zbrojovky Brno poskakují čtyři pruhovaná koťata. Pavel Zezula je pozoruje. S láskou, ale zoufale. Začalo to občasným vyhozením zbytků před dílnu. A najednou tam bydlí chlupatá rodina. Pavel Zezula čte páteční kočko-blog. A tak se díky SOS zprávě dostala malá upištěná klubíčka na Facebook České kočky. Netrvalo dlouho a slovo dalo slovo. Jedno kotě bude putovat do Prahy za Šárkou Medkovou. 

Kotě RozárkaPetra Žallmannová

Zvoní budík, jsou 3 ráno. Vykopu se z postele jen díky tomu, že na mě čeká kotě. Akce Chlupatý blesk začíná. Pojedeme spolu vlakem do Prahy. Na cestu jsem se vyzbrojila zbrusu novou přepravkou, nepropustnými protiprůjmovými podložkami, velkou izolační osuškou a pro případ kožichové neplechy i odblešovadlem. Přece jen, je to kotě venkovní a pokud povezu rodině s dětmi blechy, ať jsou aspoň mrtvé.

Brněnské nádraží se hemží právě dopařivší mládeží. Vzrušením úplně nadskakuju. Přesně ve 4.15 přijíždí na kole kotě. Tedy v batohu na zádech pana Zezuly. Třeseme si pravicemi a kotě vystrkuje hlavu z batohu. První přestupní stanice. Kotě se hned pohodlně uvelebí v polstrované přepravce a tváří se důležitě. Další třesení pravicemi a pan Zezula odjíždí dospat noc.

My s kotětem nastupujeme do vlaku a zabíráme kupé v prvním vagónu. Zavírám dveře a otvírám přepravku. Překvapeně koukám na sebevědomé tečkovaně-mourovaté stvoření, které zvědavě zkoumá nový prostor, strká mi hlavu do ruky a jemňounce přede, když ho šimrám pod krkem. Spíš jsem se připravovala na pípavé pobrekávání, na strašpytlíka schovaného v osušce, na případnou pohotovostní evakuaci v Kolíně. Ale rozhodně ne na to, že se ke kotěti nakloním a bude mi olíznut nos. A dost! Zabouchnu přepravku a zhluboka dýchám. Hned toho nech! S takovou ho nikdy nedokážeš předat!

Chvilku se společně díváme z okna, a pak rezignovaně otvírám přepravku a nechám kotě, aby mi vylezlo na klín. Kotě má kožich hustý jako tuleň a výraz skotské divoké kočky, kterou mám vytetovanou na zádech. Projíždím prsty měkoučkou hebkost kotěcího prachového peří, nakukuju do oušek, do tlamičky a pod ocásek. Teda pane Zezulo, jednička s hvězdičkou – žádní kožichoví ani ušní nájemníci. Kotě je dokonalé. Chvilku po mně hopsuje, a pak se vrací do přepravky, stočí se do knedlíčku a usne. 

Budíme se až v Praze. Pyšně si vykračuji s přepravkou a občas se musím ujistit, že tam kotě pořád je - je oproti domácí těžkotonážní Kočce tak lehoučké!

Už při vstupu do metra slyším "Jé hele, přepravka, copak tam asi je?" Paní nakukuje, div se střemhlav nezřítí z eskalátoru. "Aluš, koukej, koťátečko, to je vostomioučký!" Usmívám se na paní v okrovém flaušáku a nechávám si povyprávět, jak ji doma čekají tři micinky a jak k nim přišla. Miluju kočkaře. V metru se přepravce klaní dvě růžové slečny s aktovkami, vysoký pán v ukrutně nablýskaných botách a paní s opravdickým Lojzou Vitónem. Studené ksichty ranního metra roztávají plachými úsměvy.

Do tramvaje nás lidé na zastávce nechávají nastoupit jako první a poďobaný pubescent úslužně vyskakuje, aby přepravce přenechal sedačku. Kotě na všechny kouká svýma odvážnýma očkama a kdyby se přepravka tak nekomíhala, jistě by těm davům blahosklonně kynulo tlapkou. 

Dostávám zprávu od Šárky. Je zapečená v zácpě a já v duchu jásám, že si kotě ještě chvilku užiju. Bohužel musím ke klientovi, který nemá s kočkami nic společného. "Dobrý den, já pašuju kotě, chvilku si ho tady nechám, ano?" Recepční na mě překvapeně mrká, ale to už přepravka trůní na stole v zasedačce, kotě točí nosem a nasává nové vůně. Povídám si s ním "Ty moje ňufulinko, berušando chlupaťoučká, mucimucimuci, jak se máš?" Z chodby do místnosti nahlédne několik překvapeně poděšených obličejů. Ve vedlejším sále zrovna probíhá přehlídka vzorků značkového oblečení na zimu 2014/2015. Pevně doufám, že z přepravky vyletěl nějaký chlup a hitem příští zimy bude mourovatá aplikace.

Šárka je tu, dostává kotě, křtí ho na Rozárku, já zamačkávám slzu a vracím se dovnitř zahájit školení. Kotě se vydává na další pouť, tentokrát autem.

 

Pro všechny, kdo Šárce závidí: na nový domov čeká ve Zbrojovce ještě pruhovaná ségra. A já jedu příští týden zase do Prahy ;). Video na FB Česká kočka - eshop a poradna komunikace s kočkami už visí!

Autor: Petra Žallmannová | pátek 29.11.2013 14:10 | karma článku: 28,80 | přečteno: 1789x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Oholená kočka aneb na pláž jedině s pneumatikou!

Před nedávnem povstaly britské ženy. V Londýně se totiž začaly objevovat reklamní plakáty s velice vyfotoshopovanou fotografií odhaleného ženského torza a nápisem Are you beach body ready? (Připravili jste si tělo na pláž?).

15.5.2015 v 17:23 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1953x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Pruhovaný kocour káže: Nefňukat!

Nedávno mi moje kamarádka Naďa poslala foto kocoura spokojeně snícího na pohovce. Text u obrázku zněl následovně: „Na kocoura nalezeného v krabici se nemá špatně.“ Nemohu než souhlasit. Pruhovaný kocour je jedním ze čtyř koťat, která loni někdo zabalil do škatule a hodil do pole, aby je tam rozšláplo divoké prase, nebo přejel kombajn. Nebo, aby se na ně prostě zapomnělo.

28.4.2015 v 18:35 | Karma: 33,92 | Přečteno: 1614x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Psí lázně

Tento týden trávím v psích lázních. Bratrův foxteriér Collinka má čtyři miminka a já je hlídám. Vlastně nikoho nehlídám, jen to tady všechno krmím a venčím. Teda, já ty miminka nekrmím, krmí si je Collinka. Kromě pejsků mám na povel i dva kocoury. Haha. Na povel. Můj napovel spočívá v tom, že mi Pan Bílek hned první večer sežral sekanou.

12.3.2015 v 20:12 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Mazlením k bohatství

Ráno vstávám a jsem Kočkou doprovázena do koupelny. Kočka vystupuje na umyvadlo a žádá čůrek. Mlaskavě si užívá ranního panáka. Opouštím koupelnu, Kočku mám v patách. Jdu si uvařit kafe a Kočka už sedí ve dřezu a drbe jazykem perlátor. Druhá dávka tekoucího osvěžení. Odcházím z kuchyně a po cestě ještě vyměním vodu ve třech miskách a jednom porcelánovém hrnku. Tohle Kočku většinou uspokojí, usadí se na okně a kapky, které jí ulpěly na bradě využívá při velkém ranním mytí.

21.2.2015 v 12:00 | Karma: 33,66 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočka mi zalehne dítě!

Jako pravověrní kočkaři jste jistě zaznamenali zprávu o toulavé kočce na Sibiři, která zachránila život opuštěnému miminu. Dítě někdo vyhodil na mráz ve škatuli. Ve škatuli. Chápete? Toulavá kočka si luxus pěkné, pevné a hlavně čisté a suché papírové krabice neužívá každý den, a tak neodolala a vlezla do ní.

23.1.2015 v 18:45 | Karma: 35,68 | Přečteno: 4313x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky